Parterapi

Samtaler sammen med en partner og terapeut kaldes for parterapi. Parterapeuten er specialiseret i at strukturere og afholde samtaler med et fokus på at forstå og nærme sig begge parters behov. Parterapi kan bruges til at bearbejde temaer som kommunikation, konflikthåndtering, utroskab, inimitet og sex. I kan bringe, hvad som helst til parterapi som giver mening for dig.

I det følgende finder du bl.a. information og svar på spørgsmål som, hvad er parterapi, kan parterapi hjælpe,  hvilke temaer man kan arbejde med, hvad parterapi koster og om online parterapi fungerer.

Hvad er parterapi?

Parterapi er struktureret måde, som en paterapeut afholde samtaler med et par. Der findes mange terapeutiske metoder, til at strukturere samtalen på f.eks. emotionsfokuseret, imago, Gottmann, ACT m.v. Overordnet kan man kategorisere parterapi som orienteret mod hhv process (f.eks. ACT) og indhold (f.eks. Gottmann). Den erfarne parterapeut har kendskab til flere metoder og kan arbejde med forskellige redskaber til at skabe de ønskede forandringer.

Uanset metode er parterapeutens rolle at formidle en process, hvor begge parter føler sig forstået og motiveres til at tage ejerskab på at skabe meningsfulde forandringer.

Parterapi kan ikke tilbyde et parforhold uden konflikter eller uenigheder. Samtaleterapien ruster parret til at håndtere konflikter og uenigheder på en omsorgsfuld og hjælpsom måde.

Hvad kan parterapi hjælpe med?

Samtalerne kan fokusere på håndtere et eller flere teamer som f.eks.:

 • Kommunikation
 • Intimitet
 • Sex
 • Utroskab
 • Afklaring af værdier og følelser
 • Børn og familieplanlægning
 • Udfordringer i sammenbragte familier

Der behøves som udgangspunkt ikke være enighed om, hvor meget en udfordring og parterne kan også komme med forskellige temaer hver især. Ofte finder man ud af, at mange temaer er forbundne således at, hvis f.eks. kommunikationen opleves som udfordrerne så kan det også påvirke intimitet og sex. På samme måde den anden vej rundt.

Kan parterapi hjælpe?

Det er god evidens for at parterapi kan hjælpe begge parter mod et mere meningsfuldt liv. Ofte er det sammen og andre gange giver det afklaring og ro til at gå hver til sit.

Udbyttet afhænger af parterapeutens evne til at skabe en effektiv proces og parternes parathed til at skabe forandringer. Er den ene part mindre motiveret, kan det hjælpe den anden til at se, de begrænsninger den anden part tilfører parforholdet.

Hvad hvis min partner ikke vil med til parterapi?

Har du inviteret din partner til at deltage i parterapi fordi du gerne vil udvikle og forbedre jeres forhold og din partner ikke vil deltage? Du har måske allerede forsøgt at forklare din partner at du ønsker at forstå denne bedre og hjælpe jer begge til at få et mere rigt og meningsfuldt parforhold. Når din partner takker nej er det ikke muligt at lave parterapi. I denne situation kan du måske få udbytte af individuel terapi, hvor du finder ud af, hvordan du bedst håndterer de udfordringer du oplever. Ofte er der meget begrænsede muligheder for at udvikle parforholdet når den ene ikke ønsker det. Det sætter dog ikke begræsninger i forhold til den personlige udvikling.

Parsamtalen

I samtalen hjælper psykologen med at skabe plads til, at begge parter italesætter sine behov og ønsker. Målet er ikke, at lave om på den anden, men at undersøge de invidiuelle behov for forandring og de muligheder parterne står overfor. At hjælpe parterne sammen – og hver for sig – til at nærme sig et rigere og mere meningsfyldt parforhold.

Her er en god artikel, der kan hjælpe dig til at vurdere, om parterapi er relevant for jer.

Hvilke spørgsmål stiller parterapeuten?

Parterapeuten bruger en række forskellige samtaleteknikker og spørgsmål til at hjælpe jer videre. Indledningsvist starter arbejdet med at undersøge, jeres motivation for at skabe en forandring og årsagerne til de udfordringer i møder.

Spørgsmål vil altid blive stillet til éen part ad gangen og der forventes ikke enighed eller samlede svar. Nogle af de typiske spørgsmål I indledningsvist vil blive stiller er :

 • Hvad ønsker, du at få ud af samtalerne?
 • Hvad tænker du er dit ansvar for jeres konflikter?

Det er ikke et spørgsmål om at have “ret” eller være “forkert”

I samtalerne er vi optaget, af hvad der fungerer for jer. Det er ikke et spørgsmål om, den ene part har ret eller forkert. I sådanne samtaler er der altid en “vinder” og “taber” – hvilket ikke er en omsorgsfuld tilgang til et kærligt parforhold. Terapeuten vil derfor være mere optaget af, hvordan jeres adfærd virker i forhold til det parforhold I ønsker.

Spørgsmålene kan hjælpe til at afklare funktionen

 • Hvad gør det ved dig, når din partner gør X?
 • Hvordan handler du på det?
 • Hvordan virker det i forhold til parforhold du ønsker?

Forandringen starter i første session

Behandleren arbejder målrettet fra første session med at I kan få indsigt og øvelser, der skridt-for-skridt hjælper jer med at skabe den ønskede forandring.

Redskaber og nye handlerutiner er nogen der defineres aftales sammen. De skal bruges på en eksperimenterende og nysgerrig måde. Det giver jer mulighed for at møde, de erfaringer i får med et åbent sind og tilpasse dem efter behov.

Mange gange opstår den største indsigt i de første sessioner og i de senere er fokus på at bevare nye og hjælpsomme vaner og sprede dem til så mange aspekter af jeres parforhold som I ønsker.

“Win-Win” – parterapi uden tabere

Parterapi fungerer kun når begge parter oplever at de “vinder”; at begge oplever at det er hjælpsomt. Derfor defineres mål og ansvar ud fra parternes individuelle ønsker. I terapien forenes ønsker og i fælleskab undersøges, hvordan barirerer kan håndteres. Det er et fælles ansvar, arbejde og udbytte.

Samtaler til afklaring – er der noget at arbejde videre med?

Parterapi kan også anvendes til at få en afklaring af, om parterne besidder den styrke og lyst, som et sundt parforhold kræver. Er den ikke tilstede, kan samtalerne bruges til at føre forholdet mod en ende, hvor parterne har større forståelse og accept af beslutningen.

Hvor kan jeg få parterapi?

Har du brug for en erfaren parterapeut kan vi hjælpe dig på samtlige vores kontorer. Vi tilbyder også samtalerne online når det er vanskeligt at møde på kontoret. I kan sidde forskellige steder med egen enhed Det kræver ikke andet teknik end én alm tablet, PC med kamera og internet. Læs mere om onlinekonsultationer her

Metodisk tilgang: parsamtaler

Psykologerne som er tilknyttet EGOLAB arbejder med forskellige metoderammer. Fælles er,at der oftest indgår øvelser og psykoedukation i samtalerne. Øvelserne hjælper parterne med at omsætte redskaberne til faktiske forandringer i samlivet. Psykoedukation giver en forståelse for det almenmenneskelige processer der kan hjælpe os til at skabe forandringer og ændre vaner.

Hvor mange samtaler?

Vi vil oftest allerede efter første samtale kunne give jer redskaber som I kan bruge til at starte den ønskede forandring. Det præcise antal samtaler, der kan hjælper jer i mål, er dog meget forskelligt og afhængig af, hvor gennemgribende jeres udfordringer er. Et typisk forløb spænder over en periode på 2-4 måneder med 4-8 samtaler.

Parterapi eftermiddag og aften

Har I ikke mulighed for at møde i vores almindelige åbningstider tilbyder vores terapeuter samtaler sen eftermiddag. Kontakt os for at høre om mulighederne på et kontor nær dig.

Online redskab til parterapi

I kan starte en dialog og udvikling af jeres parforhold ved at benytte vores gratis online redskab. Her undersøger i jeres holdninger til temaer, som kan være svære at snakke om og ofte er med til at afgøre om forholdet holder eller brister. Start dialog-værktøjet her.

Kurser og workshops for professionelle terapeuter

Vi tilbyder kurser, supervision og workshops i parterapi. Har du behov for at få input til, hvordan du kan arbejde med par i din konsultation? Vi kan inspirere dig med konkrete øvelser, der kan hjælpe dig i samtalerummet.

Video: Højtider og parforhold

Det er ofte nemmere at se, det der er galt end det vi kan gøre ved parfholdet.

Kontakt parterapeut

Har du behov for parterapi eller har du behov for afklaring på et spørgsmål så skriv til vores parterapeuter nedenfor. Skriv et par ord om jeres behov og vi vil matche dig med en erfaren parterapeut.

  Krypteret kommunikation?

  *Angiv kode på 8 karakterer - koden er synlig for os.

  Vælg kontor for mere info

  Lyngby Hovedgade 96, K3
  2800 Kgs Lyngby
  Vendersgade 4, 2. sal
  1363 København K
  Rådhustorvet 5a, 2. sal
  3520 Farum
  Solrød Strandvej 92
  2680 Solrød Strand
  Goldschmidtsvej 1, 1.th.
  4760 Vordingborg
  Færgeparken 21
  3600 Frederikssund