Lavt selvværd: hvad er selvværd og hvordan behandler psykologen det?

Psykologbehandling af eksamensangst

Eksamensangst kan oftest behandles med gode resultater. Hos psykologen får du redskaber og øvelser, der hjælper dig med at håndtere eksamensangsten så du bedre kan fokusere på at løse og vise det du kan til.

Har jeg eksamensangst?

De fleste oplever en form for nervøsitet forbundet med at gå til eksamen. En grad af nervøsitet eller angst er ofte fordelagtigt, fordi den er med til at skærpe sanser og opmærksomheden. Krop og sind er parate til at præstere det bedste.
Når symptomerne overvælder evnen til at præstere kan man kalde det for eksamensangst.

Typisk opstår eksamensangst lang tid inden den faktiske eksamen. I tiden op til eksamens kan nervøsiteten fylde uhensigtsmæssigt meget og det kan være svært at håndtere.

Symptomer på eksamensangst

Symptomer på eksamensangst er som ved almindelig angst. F.eks. katastrofe fantasier (eks. “jeg er ikke god nok”, “jeg klarer det aldrig”), fysiske fornemmelse (eks. hjertebanken, knude i maven, tørhed i munden og fugtige hænder) og følelser (eks. skam, tristhed).

Overspringshandlinger ved eksamensangst

Typisk bruger den eksamensangstramte uhensigtsmæssig meget til på at spekulere over, hvordan det kommer til at gå til eksamen. Nogen gange reagerer den eksamensangstramte ved at bruge ekstrem meget tid på at forberede sig – og selvom det er på et rationelt plan er “godt nok” så føles det aldrig godt nok. Det kan opleves som ekstremt angst og eller stressbetonet. Andre går i stå og formår ikke at forberede sig. Det kan også opleves, som at man “lukker ned” og engagerer sig i overspringshandlinger.

Der er ligeså mange former for overspringshandlinger som personer. De typiske er for eksempel at bruge tid på internettet, se film eller gøre rent. Kun fantasien sætter grænser og fælles er, at funktionen er at holde temaet “eksamen” på afstand.

Alt-i-alt er stressen og overspringshandlinger med til at ødelægge ens muligheder for at vise, hvad man kan og få den uddannelse og karriere man drømmer om. Man kan sige at man kommer til at underspille sit fulde potentiale.

Hvordan eksamensangst forhindrer fokus på opgaven

Bekymringerne om, hvad der kommer til at ske ved eksamen bliver til en barriere mod at fokusere på den stillede opgave. Den angstramte bruger analyse ressourcer på at vurdere sin indsats og forudsige resultatet i stedet for at fokusere på den stillede opgave.

Fælles for begge er at, når eksamens- eller afleveringsdagen kommer er der en tendens til at aflyse eller blive ”blank” i eksamenssituationen.

Eksamensangst – er det fordi jeg er dårligt forberedt?

Eksamensangst kan opstå både når man har de intellektuelle ressourcer og viden, der skal til for at bestå eksamen samt i de tilfælde, hvor man ikke har forberedt sig eller har den nødvendige viden. Man kan således ikke bruge angsten til at fortælle en, om man har den intellektuelle kapacitet til at faktisk bestå sine prøver.

Redskaber til håndtering af eksamen

Når du søger hjælp til behandling af eksamensangst sammensætter du i samarbejde med psykologen konkrete redskaber, til håndtering af ubehaget.

Dit fulde potentiale

Målet med behandlingen er, at du kan vise dit fulde potentiale. At du får de bedste muligheder for at opnå det resultatet, der er vigtigt for dig.

Kontakt psykolog

Har du behov for en aftale eller afklaring på et spørgsmål så skriv til vores psykologer. Vi kan matche dig med en psykolog på baggrund af din problematik. Du får svar indenfor 24 timer.

  Krypteret kommunikation?

  *Angiv kode på 8 karakterer - koden er synlig for os.

  Vælg kontor for mere info

  Lyngby Hovedgade 96, K3
  2800 Kgs Lyngby
  Vendersgade 4, 2. sal
  1363 København K
  Rådhustorvet 5a, 2. sal
  3520 Farum
  Solrød Strandvej 92
  2680 Solrød Strand
  Goldschmidtsvej 1, 1.th.
  4760 Vordingborg
  Færgeparken 21
  3600 Frederikssund