Mindfulness

Introduktion og gratis lydøvelser

Let og hurtig introduktion

Der er skrevet mange bøger om Mindfulness og dets finesser. Dog behøver dog ikke en dybere viden om Mindfulness for at praktisere det. Nedenfor er en kort introduktion til Mindfulness. 

Du kan også springe direkte til de gratis Mindfulness øvelser – der er øvelser på Dansk og Engelsk.

Video: Introduktion til Mindfulness

Er mindfulness meditation?

Ja, mindfulness kan kategoriseres som form for meditation. Bemærk, at der findes mange forskellige former for meditation og ikke alle kan sidestilles, med den forståelse og tilgang, der bruges i Mindfulness.

Hvor kan jeg praktisere det?

Alle vegne! Når det er sagt, udfordrer nogle miljøer koncentrationen mere eller mindre. For eksempel er det ofte hjælpsomt at være i et miljø, hvor der er færre sanselige forstyrrelser: Et sted, hvor man kan sidde med lukkede øjne, uden for meget støj, er god mulighed for at finde en behagelig sidde- eller ligge-stilling og behagelig temperatur.

Man kan f.eks. sætte sig på kontoret med lukket dør, lægge sig på et underlag eller finde et fredeligt sted i naturen.

Hvordan gør jeg?

Du observerer, det du sanser. Hvis du vælger en guidet lydøvelse, vil denne instruere dig. Du vil undervejs miste koncentrationen og begynde at tænke, analysere eller fantasere om alt muligt andet, end det du kan sanse lige nu. Det er normalt. Vend opmærksomheden tilbage til, det der er tilstede lige nu, når du bliver opmærksom på at du er i gang med at analysere.

Mindfulness som lydøvelser

Når du starter med Mindfulness er det en god idé at bruge en guidet øvelse. Dvs. en lydøvelse, hvor der er en, som taler til dig undervejs i øvelsen. Du kan f.eks. få instruktioner om, hvor du skal holde opmærksomheden og blive mindet om, at give slip på en analyse.

Der findes rigtig rigtig mange øvelser. Mange finder du gratis f.eks. på YouTube eller kan købe som apps – f.eks. Headspace. De fleste øvelser kan bruges. Vælg en øvelse og stemme, som giver dig tilpas udfordring og skift gerne til en anden øvelse næste gang for en forandring.

Når du er ved at få en fornemmelse for, hvordan du træner så prøv at ramme en øvelse, der varer ca. 15-25min og gentag den dagligt. Det meste forskning er lavet på baggrund af, at du bruger 15-25min dagligt i ca. 8 uger. Herefter, begynder effekten og den øgede opmærksomheden at påvirke den måde du håndterer indre oplevelser.

Gratis Mindfulnessøvelser

Nedenfor kan du finde Mindfulnessøvelser som er lagt ud gratis. Start f.eks. med at lave “Det observerende selv” og “kort bodyscan” et par gange om dagen. Derefter gå over til nogle lidt længere øvelser som “Slip tankerne ved floden”.

Er du til øvelser på Engelsk kan du følge de øvrige links.

God fornøjelse.

Mindfulness

Gratis lydøvelser

Mindfulness på åndedrættet

Lyt til øvelsen her

Det observerende selv (kort)

Lyt til øvelsen her

Kort bodyscan

Lyt til øvelsen her

Slip tankerne ved floden

Lyt til øvelsen her

Forstyrrende tanker

Lyt til øvelsen her