Spørgsmål til  psykologens brevkasse

Hej brevkasse, jeg har tidligere gået til en ‘traditionel’ psykolog og senest til meta-kognitiv terapi i gruppe.

Da jeg mistede min bror og var i efterfølgende sorg i længere tid, opsøgte jeg den megakognitive psykolog igen, men her var hun ikke til nogen hælp overhovedet, hun kørte de samme øvelser af på mig som jeg i forvejen havde lavet i min meta-kognitive gruppe.

Derudover har jeg i længere tid været i depressivt humør, pga jeg har gået ledig i snart 1,5 år og får i øvrigt antidepressivt medicin.

Men kan I svare mig på, i hvilke tilfælde den ene type behandling er bedre end den anden ? jeg har lidt af angstanfald, og her hjalp den meta-kognitive terapi (i gruppe) faktisk.

Hilsner Martin

Psykologens svar

Kære Martin. Tak for dit indlæg.

Metakognitiv terapi er en manualiseret metode. Der er derfor, som du oplever det, meget de samme øvelser der går igen. Der er mange, der ligesom dig selv, har glæde af den tilgang.

Det lyder til, at du har haft et behov som rækker ud over det, den manual psykologen følger. Jeg vil i det tilfælde anbefale at du straks giver psykologen feedback på det, du oplever som mindre hjælpsomt. En opmærksom psykolog, vil i det tilfælde lægge manualen til side og tage andre værktøjer op.

Er der en metode, der er bedre?

Der ligger rigtig meget forskning i det her – især fordi, der er en tendens til at segmentering. Enten er man til den ene metode eller den anden.

Forskningen viser dog, at stort set alle metoder virker nogenlunde godt. MEN der er noget, der tyder på, at der er nogle temaer, der går på tværs af alle metoder og som har signifikant betydning for, hvor stort udbytte klienten har. Den væsentligste faktor er den såkaldte terapeut-klient alliance.

I det begreb ligger en fælles forståelse for, det der skal arbejdes med. Dvs. en høj alliance – og effektiv terapi – er afhængig af, at klient og terapeut er enige om, problemet og hvordan der arbejdes med det.

I dit tilfælde virker det som, at alliance som den forståes ovenfor – har været mindre god.

At skabe aliance er både klientens og terapeutens ansvar. Psykologen har ansvar for at være følsom og undersøgende i forhold til hvordan interventionen virker og om det aktuelle problem addreseres. Klienten har ansvar for at give feedback – fortælle ærligt om, han eller hun oplever at der arbejdes på det ønskede problem og om tilgangen giver mening.

Så for at gøre det kort – der findes mange forskellige metoder. Nogle metoder holder sig meget tæt op af en skematisk behandlingsplan (for eksempel Meta-kognitiv Terapi), hvor andre har langt større fleksibilitet indbygget (f.eks. ACT). Når effektiviteten af metoderne vurderes, er det især alliancen, der er afgørende – og psykologens evne til at håndtere feedback og addressere præcis, det som klienten kommer med. Også selvom det betyder at man afviger fra manualen.