At gå til psykolog er et samarbejde. Det starter fra den første session, hvor klienten hjælper psykologen med at forstå den ønskede forandring.
Sommetider er klienten helt klar på, hvad der er problemet – f.eks. jeg ønsker at kunne gå til eksamen eller jeg har svært ved at sige fra overfor min chef.
For mange er det ofte svært at definere problemet så konkret.
Hvad er problemet?
Psykologen vil bruge tid på at forstå klientens problem. Det er en vigtig proess, da det definere det psykologiske arbejde og mål for terapien.
Det kan være svært at præcist beskrive problemet. Klienten f.eks. beskrive at han føler noget ubehag, tristhed eller føler sig stresset. Det bliver så udgangspunktet på at forstå den forandring som klienten ønsker og potentielt kan tage kontrol over.
Kontrol er godt!
Kontrol er godt – når vi kontrollere det, der kan kontrolleres. Det er alt afgørende at klienten potentielt set har kontrol over om han eller hun kan komme i mål. Derfor vil der ofte bruges lidt mere tid på at undersøge problemet når det umiddlebart ser ud til at ligge udenfor klientens kontrol.
Et par eksempler er: Min partner er ikke så kærlig længere. Eller min chef behandler mig ikke godt.
Når man umiddelbart møder sådan er problemstilling er det svært at se, hvordan klienten kan få kontrol over chefens måde at behandle en på eller hvor kærlig partneren er. På den anden side er der masser af kontrol i, hvordan klienten er i relationen til chefen og kæresten – og det er væsentligt nemmere at arbejde med.
Forberedelse
Det kan derfor ofte hjælpe terapien i gang at man inden gør sig nogle konkrete tanker, om hvad man ønsker at arbejde med og opnå gennem terapien.
Spørgsmål man kan stille sig selv er f.eks.: “hvad vil jeg ønsker er anderledes når terapien er færdig?”, “hvordan vil jeg kunne se, at jeg lever livet på den måde jeg ønsker?”.
Hvad gør psykologen i terapien?
Når problemet er identificeret hjælper psykologen med at afdække de psykologiske barrierer. Dvs. tanker, følelser og sanselige fornemmelser som forhindrer klienten i at nærmer sig sine mål.
Det terapeutiske arbejde består i at hjælpe klienten til at håndtere de psykologiske barrierer på en mere hensigtsmæssig måde så han eller hun kan bevæge sig tættere på sine mål.
Handler det om min barndom?
Det er lidt en cliché at alting handler om barndommen. Det er dog ikke uden realitet da, vi igennem tidligere relationer former mange handle-, følelses- og tankemæssige reaktioner.
Selvom de mange gange ofte viser sig at være uhensigtsmæssige senere i livet er det nødvendigt at bringe det ind i terapien. Er der tydelige og stærke følelsesmæssige minder kan det hjælpe med en forståelse af hvornår og hvordan problemerne er opstået men der er ikke altid en direkte sammenhæng med denne viden og klientens bedring.
Derfor arbejdes der som udgangspunkt med de problemer, der udspiller sig for klienten lige nu.
Hvor lang tid tager det?
Det er selvfølgelig svært at sige. Det afhænger bl.a. af hvor lang tid klienten har haft problemet, hvor gennegribende problematikken og hvor motiveret klienten er.
I gennemsnit bruger psykologen oftest et sted mellem 3-8 samtaler.