Spørgsmål til psykologen

Er der fordele ved at give medicin til folk med psykiske lidelser.
Hjælper det?
Hvilke ulemper er der ved at give folk medicin?
Kan du fortælle mig hvad lykkepiller er, så jeg har en nemmer forståelse for det?
Hvad gør lykkepiller?
Når man lider af psykiske lidelser kan man se det oppe i hjerne?

Psykologens svar

Ja – der er fordele, som er vist gennem en række studier. Studierne viser oftest at symptomerne reduceres.

Det er dog ikke det samme, som at fordelene altid opvejer ulemperne; eller at det altid er det bedste valg!

Lykkepille – antidepressiv medicin (SSRI præparater)

Lykkepiller – SSRI præparater – påvirker hjernens serotonin balance. Udgangspunktet for behandlingen er, at der er en ubalance i hjernen. Senest er medicinindustrien i gang med at tilbyde en anden variant, hvor klienten får tilført Ketogan (ketobemidone) via næsespray. Hvordan stofferne præcist reagerer med hjernen er jeg ikke i stand til at forklare.

SSRI præparater er et af de mest anvendte præparater og der findes mange studier, der viser at det kan reducere angst og depressive symptomer.

Uanset effekten er der forskere, der peger på at det muligvis kun er symptombehandling og at folk ikke mangler stoffer i hjernen. Mange oplever også mere eller mindre gennemgribende bivirkninger over tid. For et kritisk perspektiv prøv for eksempel at læse mere om det arbejde Robert Whitaker laver.

Det er svært at gennemskue, hvornår det er værd at tage medicin som eneste behandlingsform eller i kombination med psykoterapi. Det er mange faktorer der spiller ind som f.eks. graden af belastningsreaktion, hvilke bivirkninger man oplever og den økonomien til at få systematisk og intensiv terapi.

Psykologen er ikke bemyndiget til at udskrive medicin men kan sommetider anbefale at klienten opsøger egen læge med hanblik på at undersøge mulighederne, når klienten ikke oplever den ønskede forandring gennem psykoterapi.

Er du i tvivl anbefaler jeg at du tager snakken med egen læge.